Toneelkring de Vondeling Torhout

Geschiedenis

De kring werd opgericht in 1972 en dit gebeurde louter toevallig.
De naam kwam er 1 jaar later.

Het initiatief kwam vanuit het plaatselijk feestcomité Don Bosco dat in geldnood zat. Een lid van het comité deed het voorstel, zocht een stuk ( Waar de Sterre bleef stille staan ), sprak mensen aan en men stak van wal.

Achteraf vonden een aantal mensen dat het goed was geweest en gingen ermee door. Men koos voor de naam “ De Vondeling “. Vanwaar die naam? Omwille van de toevalligheid van het ontstaan. Maar er was een tweede reden. Tien jaar eerder kwam een dergelijk initiatief van de leerkrachten van de plaatselijke lagere school. Ook zij speelden een viertal keer voor
een of ander leeggelopen geldkas. In het eerste stuk werd een vondelingske ten tonele gevoerd. De link was er. De naam De Vondeling lag voor de hand.

Oorspronkelijk speelde men hoofdzakelijk volkse stukken. Slisse en Cesar, Slisse bouwt, Fientje Beulemans, Paster Munte, ...Stilaan evolueerde dat naar meer eigentijdse stukken met voorkeur voor de comedie soms wel, soms niet in het dialect.

Er is geen huisregisseur. Dat wil zeggen dat in de loop van die pakweg veertig jaar een pak regisseurs de revue zijn gepasseerd. Dat heeft als groot voordeel dat elke regisseur met zijn persoonlijke aanpak, persoonlijk inzicht, persoonlijke omgang met spelers en medewerkers, enz. een verrijkende inbreng had voor iedereen persoonlijk en voor de vereniging op zich.

Bekijk hier het chronologisch overzicht van alle producties sinds het bestaan van "De Vondeling".

   © RPQ solutions 2020